Úvod Vítejte ve světě Brickadoo!

Vítejte ve světě Brickadoo!

Chcete si postavit svůj vlastní dům nebo dokonce celé město? Stavebnicový sytém Brickadoo Vám to umožní. Nepotřebujete výuční list, nemusíte být zkušeným modelářem, je jedno, zda jste děvče nebo kluk. Stačí, když je Vám víc než 6 let (horní věková hranice neexistuje) a můžete začít.   


Systém Brickadoo

Stavby Brickadoo jsou vyrobeny v měřítku 1:40. Všechny použité materiály jsou bezpečné, zdravotně nezávadné a většina z nich je vyrobena z přírodních zdrojů. Pokud se Vám stavba nepovede (čemuž nevěříme) nebo se Vám omrzí, vložíte ji jednoduše na necelou minutu do studené vody, cement se rozpustí a můžete stavět znovu. Každá stavebnice Brickadoo obsahuje:

  • základní typ cihel v dostatečném počtu pro danou stavbu (rozměr 2x1x1 cm),

  • tvarované cihly pro vytvoření různých stavební prvků,

  • dřevěná okna a dveře, které je možné otevírat,

  • barvenou střechu,

  • cement z rýžového škrobu, který je ve vodě rozpustný,

  • misku pro rozdělání cementu a zednickou lžíci,

  • „pozemek“ pro stavbu,

  • dekorace stavby a jejího okolí,

  • jednoduchý a snadno pochopitelný návod.

Velikost cihel a ostatních doplňků je zvolena tak, aby podporovala jemnou motoriku a zároveň aby práce při budování stavby byla pohodlná a příjemná.

Brickadoo_vybaleno.JPG
Rozbalená stavebnice Brickadoo

 

Jak stavět?

Postup stavby je opravdu jednoduchý. V mističce dobře rozmíchejte část cementu s vodou, doporučený poměr je lžička cementu na lžičku vody. Pokud by hmota byla příliš řídká, přidejte cement, v opačném případě dolijte vodu. Připravte si podložku („pozemek“) pro stavbu a můžete začít zdít. Cement po zatuhnutí drží opravdu dobře, proto stačí hmotu nanášet vždy jen na spodní plochu cihly (s výjimkou první řady, kde se cihly spojují bočními stranami). Nezapomeňte podle návodu vkládat dveře, okna a další stavení prvky. Nakonec stavbu zakryjte střechou (krov opravdu není zapotřebí), kterou připevníte opět pomocí cementu a ozdobte přiloženými dekoracemi stavbu a její okolí. Pokud v některých spojích použijete více cementu, než je nutné, odstraňte nadbytečnou hmotu vlhkým hadříkem nebo houbičkou.

Brickadoo_Prace_1.JPG Brickadoo_Prace_2.JPG
Hotové dva štíty - zbývá už jen jeden! Rozvážně při zazdívání oken a dvěří!

Popusťte uzdu své fantazii!

Systém Brickadoo je velice variabilní, proto nemusíte striktně dodržovat návod a můžete stavět podle svých představ znovu a znovu. Cihly jsou většinou bílé nebo béžové, hotovou stavbu tak můžete nabarvit běžnými barvami. K výzdobě domu a jeho okolí můžete využít vlastní dekorace, např. sušené květiny, větvičky stromů, plyšová zvířata a podobně. Brickadoo v současné době nabízí několik typů obytných domů, kostel, nádraží, farmu, květinářství, pizzerii, benzinovou stanici, supermarket, hasičskou stanici, garáž, ale i méně tradiční objekty jako je strašidelný dům a mešita. Můžete si tak vybudovat celé město, kam mohou Vaše děti postupně nastěhovat své oblíbené hračky.

Jste-li hrdí na dům, kde bydlíte, můžete si postavit model svého vlastního domu a mít ho stále na očích. Odborníci ve stavebnictví rovněž využívají systém Brickadoo pro vytvoření návrhu stavby nebo různých urbanistických studií.

Skoro hotovo, ještě chybí poslední střecha!

Hotovo!

Fotky z celé stavby

Autor: Jitka Švíglerová, Stavba: Jitka Švíglerová, Foto: Vladimír Švígler ml.